top of page

Zvezdana Novaković & Roya Quartet

 

Nastopajo:

Zvezdana Novaković: avtorica projekta , vokal, harfa, looperji, kompozicije

     

Roya Quartet

Petra Horvat, sopranski saksofon

Weronika Partyka, altovski saksofon

Betka Bizjak Kotnik, tenorski saksofon

Jovana Joka, baritonski saksofon

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belarusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije. Produkt petletnega raziskovanja je projekt "Slovena Voices", v katerem odzvanjajo nove kompozicije ljudskih pesmi Zvezdane Novaković. 

Slovena Voices vas bo popeljala nazaj v stari, davni, antični čas. Poje v specifični tehniki odprtih glasov, ki odzvanja ter je bogata v ornamentih in drugih posebnostih različnih slovanskih in balkanskih kultur. Včasih glasovi postanejo tradicionalna glasbila, kot sta gadulka, gaida ali kaval. Sodobna klasična kompozicija je prepletena v jazzovski harmoniji, improvizacija v kombinaciji z zvokom tradicije, starodavno sreča moderno – to je bistvo Slovena Voices: odprti glasovi, pristnost in brezčasna pesem prednikov.

ROYA Quartet je zasedba z izrazito multikulturno identiteto, ki jo krasi pestrost tradicije, izkušenj, dediščine in vrednot. Glasbenice je v sestav spojila ljubezen do klasičnega saksofona in komornega muziciranja z željo, da širši publiki predstavijo repertoar za klasični saksofon na vrhunski ravni, in to v edinstvenem sestavu, kot je ženski kvartet saksofonov. V svojih projektih se odmikajo od ustaljenih poti z iskanjem drugačnih glasbenih žanrov in oblik izražanja. Tako je nastal njihov letni dogodek Ladies Night, kjer je kvartet do sedaj predstavil programa “Ladies go Tango” v sodelovanju z zasedbo Quatro por Tango in argentinskim skladateljem Fernandom Muslerom ter “Village Ladies” v sodelovanju s pevko Zvezdano Novaković in s skladatelji iz Hrvaške, Poljske in Slovenije. Posnetki kvarteta so dopolnili avtorske zgoščenke skladateljic Nine Šenk “Art”, Anne Marie Huszcza “wydziviAnka” in Zvezdane Novaković “Slovena Voices”. Kvartet se je samostojnimi koncerti predstavil na festivalih na Hrvaškem, Poljskem, v Franciji, Srbiji in Sloveniji. Z živahnim temperamentom in individualno karizmo vseh članic, ROYA osvaja srca širše publike.

ZVEZDANA_NOVAKOVIC_SLOVENA_VOICES_21_dec
bottom of page