top of page

Zborovanje ptic

Poetična drama o iskanju smisla

Perzijski pesnik, teoretik sufizma in hagiograf Farid ud-Din Attar (ok. 1145–1221) je bil eden najbolj kultiviranih ljudi svojega časa. Leta 1177 je napisal čudovito perzijsko pesnitev Zborovanje ptic, kjer Smrdokavra kot sufistični učitelj popelje ptice do kralja ptic Simorgha oziroma do razsvetljenja. Simorgh ("si morgh" v perzijskem jeziku pomeni trideset ptic) je skrivnosten ptič, podoben feniksu, ki se kot simbol pogosto pojavlja v iranski mitologiji in sufistični literaturi.

Smrdokavra zbere ptiče na zborovanju in jih v polnem zanosu nagovori: "Vse dni preživljam v strahu. Med nami vidim le spore in boje za košček zemlje, za nekaj zrn žita. Tako ne gre več naprej." Ptiče povabi, naj se ji pridružijo na sicer neznani poti, ki jih bo pripeljala do kralja. Na poti čez sedem dolin ptice ena za drugo obupujejo, tarnajo, izgubljajo moči, a Smrdokavra jih hrabri in spodbuja, naj zberejo pogum in nadaljujejo pot. Na cilj prispe trideset ptic. "Končno so zagledali Simorgha in videli, da je bil Simorgh oni sami in da so oni sami bili Simorgh."

Zborovanje ptic (v dramatizaciji Jean-Clauda Carrièra in Petra Brooka iz leta 1970) je režiral Jernej Lorenci, ki s svojo pronicljivo in nekonvencionalno odrsko estetiko spada med najprepoznavnejše režiserje mlajše srednje generacije, v svojih režijah pa raziskuje mejna področja gledališča. Za izjemno režijo no-iger Veter v vejah borov (v izvedbi Drame SNG Maribor, 2009) je v Umagu prejel zlatega leva, predstava pa je prejela prestižno mednarodno nagrado Uchimura.

Režija: Jernej Lorenci

Zasedba

Čaplja - Eva Kraš
Pav - Mateja Pucko / Maša Žilavec
Papiga - Mirjana Šajinović

Slavec - Zvezdana Novaković k. g.
Sokol - Matevž Biber
Golob - Davor Herga
Smrdokavra - Branko Jordan
Vrabec - Viktor Meglič
Sova - Matija Stipanič
Netopir - Vladimir Vlaškalić

bottom of page