top of page
  • White Facebook Icon
  • White SoundCloud Icon

Glas strun

Glas strun je zmes intimnega, arhaičnega in plemenitega zvoka harfe, violine in vokala. Mladi umetnici iz Švedske in Slovenije sta se prvič srečali na odru v Parizu, kjer sta bili obe gostji slovenske skupine Terrafolk. Projekt je nastal v Bolgariji, kjer sta se glasbenici ponovno srečali po naključju, saj sta se obe odločili študirati tradicionalno bolgarsko glasbo na Akademiji za umetnost v Plovdivu. Nastal je projekt z raznolikim programom, od afriških uspavank, starih angleških balad ter tradicionalne glasbe Švedske, Slovenije in Bolgarije do minimalističnih fraz, ki vodijo v odprto formo improvizacije.

 

Zvezdana Novaković (SLO) – vokal, harfa

Sofia Högstadius (ŠVE) – vokal, violina

 

Sofia Högstadius (Švedska) se je po končanem študiju klasične violine na Akademiji za glasbo in uprizorljivo umetnost v Göteborgu posvetila ljudski glasbi sveta. Njen opus sega od Švedske, Irske in Škotske do v zadnjih letih predvsem bolgarske glasbe. Med drugim se je izobraževala na Akademiji za glasbo v Plovdivu (Bolgarija) na oddelku za ljudsko glasbo, smer: violina, gadulka, vokal. Lansko leto je prvič potekal velik festival na tematiko bolgarske glasbe v Rili (Bolgarija), ki se bo odvijal tudi v naslednjem letu.

Trenutno poučuje violino in ansambelsko igro na Akademiji za glasbo v Göteborgu in kot svobodna umetnica sodeluje pri mnogih glasbenih in gledaliških projektih.

 

SoundCloud:

https://soundcloud.com/the-voice-of-the-strings

Facebook:

https://www.facebook.com/TheVoiceOfTheStrings?ref=stream&filter=2

KONCERTI: 21. 8. 2015 / PTUJ / 18.00

                       25.8.2015 / GRAD SNEŽNIK

bottom of page